• Ελευθερίου Βενιζέλου 196Α Καλλιθέα Αττικής 17675
  • info@aftoveltiosi.gr

Σκόρπιες ανοιξιάτικες σκέψεις

Μάρτης, Απρίλης, Μάης! Ο ερχομός και η γιορτή της Άνοιξης! Το επιστέγασμα και η απόδειξη πως η ζωή είναι παρούσα με κάθε τρόπο! Κατά γενική ομολογία την άνοιξη όλα είναι ανθισμένα και οι άνθρωποι νοιώθουμε μια ανανέωση, μια ανακούφιση.

Ο χειμώνας έχει τελειώσει, η φύση το μαρτυράει αυτό με την ανθοφορία της και τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Όμως κατά περίεργο λόγο, στο έμπα της άνοιξης το ανθρώπινο στοιχείο βιώνει αυτή την είσοδο στη νέα εποχή με μια μελαγχολία και ίσως μια δραματικότητα. Γιατί λοιπόν, από τη μια έχουμε έντονη την επιθυμία να «ανοίξουμε» κι εμείς κι από την άλλη μελαγχολούμε με αυτό το άνοιγμα;

Την άνοιξη η φύση ξαναγεννιέται. Παντού στην φύση , υπάρχουν χρώματα και αρώματα, μυρωδιές που μας γαργαλάνε έντονα την διάθεση και αποχρώσεις που συνθέτουν τα ομορφότερα έργα τέχνης. Η ζωή μας αλλάζει πολύ. Με το που ανοίγουν διάπλατα τα παντζούρια στα σπίτια, ανοίγει και η ψυχή μας και η διάθεσή μας παίρνει ανοδική πορεία διώχνοντας βιαστικά το χειμωνιάτικο μούδιασμα. Δεν μπορούμε πια να μένουμε σπίτι, θέλουμε να είμαστε συνέχεια έξω. Αναζητούμε τους φίλους που «χάσαμε» στην διάρκεια του χειμώνα κι αυτές τις παρεϊστικες βραδυές που θα μας πάνε όμορφα ταξίδια μέχρι και το καλοκαίρι. Θέλουμε να βλέπουμε όσο πιο πολλά μπορούμε, να αισθανόματσε ανάλαφρα και γινόμαστε πιο δημιουργικοί στη δουλειά μας. Ερωτευόμαστε ευκολότερα γιατί αυτή άλλωστε είναι και η επιταγή της φύσης!

Η φύση μάς δίνει όλα τα ερεθίσματα για αλλαγή και ζωτικότητα. Ο εγκέφαλός μας διεγείρεται και μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους και ανοιχτούς και στην ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων. Η έκθεση στο φως είναι μεγαλύτερη, οι ενδορφίνες παράγονται σε μεγάλες ποσότητες συνεχόμενα, καθιστώντας τον άνθρωπο υγιέστερο και συνεισφέροντας άμεσα στην ευφορία του οργανισμού. «Γινόμαστε» ευτυχισμένοι, και τα έντονα ανοιξιάτικα χρώματα δίνουν αισιοδοξία και αμβλύνουν τις ανασφάλειες και τις αναστολές, με αποτέλεσμα να ενδίδουμε πιο εύκολα στα ερωτικά καλέσματα. Ο συμβολισμός της άνοιξης είναι η ίδια η αίσθηση της αλλαγής, η εσωτερική κίνηση και ανησυχία που τείνει να ανατρέψει τον συντηρητισμό μας και να μας οδηγήσει στην απελευθέρωση, ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα από εμάς. Είναι αλήθεια πως η άνοιξη φέρνει ανατροπές σε όλα τα επίπεδα και τις μορφές των ανθρώπινων σχέσεων. Μήπως λοιπόν λόγω των επερχόμενων ανατροπών δεν θέλουμε να πιάσουμε κουβέντα με την Άνοιξη;

Η άνοιξη είναι αλλαγή, μετάβαση. Απολογισμός. Γείωση. Η μετάβαση, συχνά, είναι πολύ δύσκολη γιατί χρειάζεται να αποχωριστούμε πράγματα και να αγκαλιάσουμε καινούρια προκειμένου να έρθει η αλλαγή . Μπαίνουμε σε διαδικασίες απολογισμού και μέσα από αυτές αναγκαζόμαστε να γειωθούμε ώστε να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, που τώρα γίνονται πιο ορατές στο άπλετο φως της εποχής. Κάνουμε επαναστατικές κινήσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο κι ας μην ξεχνάμε πως μεγάλα επαναστατικά κινήματα πραγματοποιήθηκαν αυτή την εποχή. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η άλλη πλευρά, εκείνη της μελαγχολίας. Μοιάζει σα να θλιβόμαστε μπροστά στην ανάγκη μας για ανόρθωση, για ελευθερία και πιθανά να μην αντέχουμε να ακολουθήσουμε το άνοιγμα της φύσης και την ξεκάθαρη απόφασή της για ζωή. Το φως, η ζέστη, τα χρώματα, η προοπτική του καλοκαιριού είναι βάλσαμο στην ψυχή μας αλλά συχνά τα βιώνουμε σαν ενοχλητικά ερεθίσματα που θέλουν να μας ξεβολέψουν από την «ησυχία» μας και να μας «αναγκάσουν» να νιώσουμε και να βιώσουμε.

Έχει παρατηρηθεί και επιβεβαιωθεί με στατιστικές μελέτες ότι οι επισκέψεις στα γραφεία των ψυχολόγων αυξάνονται μόλις αρχίσει να μπαίνει η άνοιξη. Παρόλο που το φως δρα σαν «αντικαταθλιπτικό», επειδή μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και παράλληλα επιδρά στην χημεία μας αυξάνοντας την μελατονίνη, αντί να χαιρόμαστε νοιώθουμε θλιμμένοι. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την αντίδρασή μας παίζουν οι προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας να είναι χαρούμενος επειδή χαίρεται και η φύση. Αισθανόμαστε πως η θλίψη, η κακή διάθεση που μπορούσε να δικαιολογηθεί το χειμώνα, είναι τελείως αταίριαστη μέσα στο ανοιξιάτικο πανηγύρι. Είναι σα να νοιώθουμε κι εμείς αταίριαστοι σε όλο αυτό το χορό, σα να μην ξέρουμε τα βήματά του, σα να μην μπορούμε να συμμετέχουμε, σα να μην ανήκουμε στο πλαίσιό του. Αυτό μας δυσκολεύει ιδιαίτερα και συχνά μας φοβίζει το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αναταποκριθούμε άμεσα τουλάχιστον στην ατμόσφαιρα της εποχής. Το βάρος των προσδοκιών μας, για άλλη μια φορά, μας αναγκάζει να δυσφορούμε και να βλέπουμε αρνητικά το θετικό κλίμα που αναπτύσσεται γύρω μας. Είναι καλό να είμαστε λίγο πιο επιεικείς με τον ευατό μας. Είναι καλό επίσης να γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε κάποιες φορές λίγο περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουμε στα ερεθίσματα, σε σχέση με άλλους ανθρώπους και τους δικούς τους χρόνους αντίδρασης. Είναι και αυτό άλλωστε ένα στοιχείο που μας κάνει διαφορετικούς και μοναδικούς.

Η άνοιξη είναι εποχή ζωντάνιας, αναγέννησης, ανανέωσης. Σηματοδοτεί την απαρχή καλύτερων ημερών, γι΄ αυτό και είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές. Σχετίζεται συμβολικά με την παρουσία ευκαιριών για ευτυχία στη ζωή και είναι η εποχή που κάνουμε ξεκαθαρίσματα, νέες αρχές και ανανεωνόμαστε ψυχικά μέσα από τη χαρά φιλικών και ερωτικών σχέσεων. Η ίδια η αναγέννηση της φύσης μας υπενθυμίζει την δική μας ανάγκη για προσωπική ανανέωση. Τα συναισθήματα της ελπίδας, της ευχαρίστησης, της ευεξίας, της ψυχικής ανάτασης, του ενθουσιασμού, της ευθυμίας και της αίσθησης συμμετοχής που βιώνουμε την άνοιξη είναι σημαντικά για την ψυχική μας υγεία. Μας βοηθούν να καλλιεργήσουμε το θάρρος και την αισιοδοξία μας, να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση και τη δύναμή μας , να ξεπερνάμε εμπόδια και φόβους. Είναι η καλή μας ευκαιρία για να δούμε πού βρισκόμαστε και τι θέλουμε. Να δούμε πώς είμαστε και τι θέλουμε να αλλάξουμε. Τα θετικά συναισθήματα που αναδεικνύονται και διευρύνονται μέσα στην γενικότερη ευφορία της εποχής είναι σημαντικό και απαραίτητο πλαίσιο για την προσωπική μας αναζήτηση.

Η παλέτα της φύσης μας προσκαλεί να χρησιμοποιήσουμε τα χρώματά της για να ζωγραφίσουμε τα συναισθήματά μας, να αποτυπώσουμε τις ανάγκες μας, να διαχωρίσουμε τις επιθυμίες μας και να συνθέσουμε έτσι τον πίνακα της ζωής μας με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν, τα μηνύματα της φύσης στον χρόνο που εμείς μπορούμε, χωρίς πίεση και βιασύνη, με κριτήριο την διαφορετικότητά μας. Ας χαρούμε επειδή είναι Άνοιξη και το θέλουμε κι ας αφεθούμε στους ήχους, τις μυρωδιές και τα χρώματα που υπάρχουν πλούσια στον εξωτερικό, φυσικό κόσμο. Και ίσως μπορέσουμε να ανακαλύψουμε το μέρος που αυτοί οι ήχοι, αυτές οι μυρωδιές και τα χρώματα, κρύβονται μέσα μας. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως αυτή η ομορφιά της φύσης την Άνοιξη, είναι και δικό μας εσωτερικό κομμάτι αφού κι εμείς είμαστε κομμάτι της ίδιας της φύσης!