• Ελευθερίου Βενιζέλου 196Α Καλλιθέα Αττικής 17675
  • info@aftoveltiosi.gr

Φιλώντας...

Τι είναι το φιλί, πώς συμβαίνει, τι σημαίνει;

Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το συνηρρημένο ρήμα φιλέω-ώ το οποίο είχε τη σημασία, στους ομηρικούς χρόνους, του φέρομαι ευγενικά, καλοδέχομαι, καλοσωρίζω, φιλεύω.

Στη συνέχεια απέκτησε κι άλλες έννοιες όπως αγαπώ, αρέσκομαι, εγκρίνω, επιδοκιμάζω αλλά και «συνηθίζεται» όταν ήταν απρόσωπο.

Το φιλί αποτελεί συναισθηματική έκφραση και μέσα από αυτό εκδηλώνουμε την όποια φιλική, γονεϊκή ή ερωτική συνθήκη στην οποία βρισκόμαστε. Νοιώθουμε την ανάγκη να φιλήσουμε στοργικά το παιδί μας ή να φιλήσουμε με πάθος τον αγαπημένο μας. Φαινομενικά, δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στα «συμβατικά» φιλιά μεταξύ φιλικών προσώπων, στα τρυφερά φιλιά της μητέρας στα παιδιά της και στα φλογερά φιλιά που ανταλλάσσουν οι εραστές. Ωστόσο, όλα τα είδη φιλιών αποτελούν μέσο έκφρασης των συναισθημάτων μας και ταυτόγχρονα, προσδιορίζουν το είδος της σχέσης που έχουμε με τους ανθρώπους που τα απευθύνουμε.

Όταν φιλάμε κάποιον μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Μπορεί να αποτελεί έκφραση αγάπης, φιλίας, ερωτικής έλξης, θαυμασμού, υποταγής, ακόμη και απαξίωσης. Υπάρχουν διάφορα είδη φιλιού, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή σημασία και λειτουργία. Το φιλί στο στόμα διαφέρει από το φιλί στο μάγουλο, όπως το χειροφίλημα είναι διαφορετικού μηνύματος από το φιλί στο λαιμό. Το φιλί είναι κατά κανόνα μια ευχάριστη στοματική επαφή, μια μαγική σωματική πράξη και επιτρέπει την «μετάδοση» πολλών πληροφοριών μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, τα μηνύματά του ποικίλουν σύμφωνα με το είδος και το πρόσωπο στο οποίο το απευθύνουμε. Για παράδειγμα, με άλλο τρόπο φιλάμε τα παιδιά μας και με άλλο τρόπο τον ερωτικό μας σύντροφο αφού είναι τελείως διαφορετικός ο σκοπός που εξυπηρετείται σε κάθε περίπτωση. Στον έρωτα, το φιλί στο στόμα στέλνει μηνύματα διέγερσης στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μέσα από την επαφή με τα χείλη και την ανταλλαγή σιέλου και ορμονών που αυτό περιέχει. Στην έκφραση της γονεϊκής αγάπης, το φιλί στο μάγουλο, στο κεφάλι δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας, της ζεστασιάς και της αποδοχής του παιδιού από τον γονιό του.

Μπορεί να συμβεί κι αλλιώς; Φυσικά μπορούμε να φιλήσουμε τον ερωτικό μας σύντροφο στο μάγουλο και το κεφάλι όμως αυτό θα σημαίνει ίσως πως τον βλέπουμε φιλικά ή «μητρικά»-«πατρικά» και όχι ερωτικά ή με το πάθος που χαρακτηρίζει τους ερωτευμένους. Από την άλλη, κάποιοι γονείς επιλέγουν να φιλάνε τα παιδιά τους του αντίθετου φύλου στο στόμα και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ασκούν μια σαγηνευτική-αποπλανητική επίδραση πάνω στα παιδιά τους χωρίς να το καταλαβαίνουν ή ακόμα και να το γνωρίζουν. Βέβαια, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στο παιδί που την ίδια στιγμή βλέπει να φιλάμε με τον ίδιο τρόπο τη μητέρα ή τον πατέρα του. Αυτή η πρακτική δεν ευνοεί την ανάπτυξη ορίων στο παιδί και δεν το βοηθάει να διακρίνει τους διαφορετικούς ρόλους που έχουν τα μέλη μέσα στην οικογένεια. Μαθαίνει να γίνεται αποπλανητικό και το ίδιο και αυτό έχει συνέπειες στην εξέλιξη και ανάπτυξη του ψυχισμού και κυρίως στην δημιουργία εξαρτητικών και ελεκτικών συμπεριφορών από το ίδιο.

Μπορεί να συμβεί τυχαία; Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν φιλήσουμε το σύντροφό μας κάποια φορά και στο μάγουλο και στο κεφάλι ή το παιδί μας «πεταχτά» στο στόμα. Όταν όμως αυτό είναι πρακτική και στάση χρειάζεται ίσως να αναρωτηθούμε γιατί μας συμβαίνει και το επιλέγουμε. Ένας βοηθητικός τρόπος θα ήταν να σκεφτούμε αν θα είχαμε την ίδια συμπεριφορά με το παιδί μας που είναι το ίδιο φύλο με εμάς.

Το φιλί έχει περίπου τις ίδιες ιδιότητες με το άγγιγμα και το χάδι. Θα αγίζαμε ή χαϊδεύαμε ποτέ το παιδί μας.